Vintersøvn

Som de bjørnene vi er i Haugerud Motorsport har tilbragt store deler av vinter’n i vintersøvn under benken i verkstedet. Dette må ikke forveksles med «dvale» da det er et fenomen som inntreffer i hovedsak med smådyr. Vintersøvn er en tilstand der forbrenning, kroppstemperatur og hjerterytme ikke senkes i samme grad som under en ekte dvale. I realiteten reduseres forbrenningen kun gjennom at vi senker pulsen, mens kroppstemperaturen opprettholdes nærmest normalt.

Vi som har uekte vintersøvn er gjerne større dyr (vi er jo dyr…), f.eks. bjørn og grevling, men også ekorn kan sove i flere dager i strekk når det blir kaldt. Vi kan godt våkne opp i løpet av vinteren og ta oss noen små runder i nærheten av overnattingsstedet, men vi har problemer med å finne føde på denne tiden av året og har løst dette problemet gjennom å sove oss gjennom de kalde månedene. For å klare denne tiden bygger vi gjerne opp fettreservene før vinteren ankommer, og tærer på disse gjennom vintersøvnen (dette forklarer det abnorme matinntaket vi har i løpet av sommerhalvåret…)

Som nevnt i forrige avsnitt har vi noen våkne perioder i løpet av vinter’n. Hva har vi bedrevet den tiden med sier du? Nei… si det… kanskje vi har kjørt akebrett, leita etter mat eller jobbet iherdig med videreføring av slektstreet? Nei, det har vi ikke! Kanskje vi har bulka biler? Det kan hende… Kanskje vi har skrudd litt? Det skal du nok ikke se bort i fra :) Svaret får du når dagene blir lenger og kulda går ut… eller inn… samme for oss egentlig bare det blir røde tall på gradestokken snart!

 

I uekte vintersøvn…

-Arnfinn-

Legg igjen en kommentar